Buitenruimte Jaarbeurs, Utrecht

Buitenruimte Jaarbeurs, Utrecht

Impressie - vogelvlucht over de 'loper' richting entree Jaarbeurs (beeld: DPI)
Impressie - de 'loper' richting entree Jaarbeurs (beeld: DPI)
Impressie - het Oranjeplein richting entree Jaarbeurs, dagbeeld (beeld: DPI)
Impressie - het Oranjeplein richting entree Jaarbeurs, nachtbeeld (beeld: DPI)
VO-plankaart (fase 1)
Impressie - vogelvlucht over de 'loper' richting entree Jaarbeurs (beeld: DPI)
1/5 terug speel stop verder
Opdrachtgever: Ingehuurd door BGSV. (Jaarbeurs als opdrachtgever van BGSV)
Aard opgave: inrichtingsplan entreegebied Jaarbeurs
Programma: Buitenruimte, ingericht op enerzijds verblijf en anderzijds het kunnen verwerken van grote bezoekersstromen
Grootte: 1,53 ha
Looptijd: 2014 - 2015
Opgave: Het ontwerpen van een buitenruimte die grote stromen beursbezoekers op een logische en natuurlijke manier vanaf het station naar de entree van de Jaarbeurs geleid worden. Daartegenover moet het Oranjeplein een prettig verblijfsklimaat hebben, zodat het daar zowel tijdens beursdagen als daarbuiten prettig vertoeven is. 
Ontwerp: VO en DO buitenruimte. Bestekscontrole.
Het ontwerp is opgedeeld in de 'loper'. Die maakt de verbinding vanaf het Jaarbeursplein (Zuidwestkant Utrecht CS) naar het Oranjeplein. Het Oranjeplein is de voorruimte voor de nieuwe entreepartij van de Jaarbeurs. Aan het Oranjeplein ligt ook een bioscoop (momenteel in aanbouw). Een 'vignet' van een vijftal groene eilanden geven het plein een menselijke schaal en zorgen voor een groen tegenwicht tegen de bebouwing rondom. Boven het gehele plein is een net gespannen met een programmeerbare, feeërieke verlichting. Met name in de donkere uren zal dit voor een bijzondere sfeer op het plein zorgen.
Het ontwerp voorziet in een 2e fase, waarin de Oranjehal gesloopt wordt.